Internationaal Trainingsweekend Noorwegen

Post date: Mar 28, 2013 9:17:47 AM

Het is de CIOR-sportploeg niet vreemd om te trainen, dan wel aan een wedstrijd deel te nemen in het buitenland. In 2012 deden zij achtereenvolgens Duitsland, Denemarken en Zuid-Afrika aan. Het jaar 2013 zijn ze letterlijk begonnen met een frisse start: een deel van de ploeg is namelijk afgereisd naar Noorwegen.

De Noorse eerste luitenant Hanne Sandnes had de Nederlandse equipe uitgenodigd om een lang trainingsweekend bij de Noren te genieten. Op donderdag 14 februari vertrokken acht leden, op eigen gelegenheid, richting de Noorse hoofdstad Oslo. Dat dit weekend een ander trainingsweekend dan de gebruikelijke CIOR trainingsweekenden in Nederland zou worden werd al snel duidelijk…

Wax on/Wax Off

Op het internationale vliegveld Gardermoen stond de pick up al gereed. Vanaf het vliegveld was de ploeg rechtstreeks naar downtown Oslo gebracht. Hier zit een LO Sportbureau van het Noorse Ministerie van Defensie. Daar kregen de Nederlanders direct ski’s aangemeten, waarna de reis verder ging naar de Noorse KMA: ‘Krigsskolen’. Nadat de legering was betrokken vond het eerste leermoment plaats: het prepareren van de ski’s. Dit bleek een zeer nauwkeurige klus te zijn met kaarsvet, strijkijzers, krabbers, wax en kurk.

Na de lunch begon het bij de CIOR sporters te kriebelen; er moest bewogen worden. Gelukkig stond er een pittige ‘technische ski-training’ op het programma. Het skiën in Noorwegen noemen Nederlanders in de volksmond ‘langlaufen’. Echter had niemand verwacht dat er zoveel bij zou komen kijken: techniek, souplesse, uithoudingsvermogen en kracht. Ook het afdalen van de steile stukken op de smalle latten bleek een uitdaging. Met behulp van de kundige lessen van de Noorse luitenant slaagden de Nederlanders erin om zich een goede basis eigen te maken.

Leven als een topsporter

Na het skiën was er een kort moment van ontspanning; de nodige voeding werd naar binnen gewerkt en ze bereidden zich voor op het volgende onderdeel. In de avond stond er namelijk een intensieve zwemtraining op het programma. Er werd veel gevraagd van de Nederlandse sporters aangezien de meesten al vanaf 03.00u wakker waren in verband met de vroege vlucht.

Na een forse techniek training met veel leermomenten was er ook voldoende tijd om de Noorse waterhindernisbaan te ‘voelen’. De sauna die aanwezig was in de kleedkamers leverde de broodnodige ontspanning. Want de volgende dag beloofde wederom een intensieve ervaring te worden.

Vroeg op de latten & Basic Training

Vrijdagochtend stond ook in het teken van het skiën. Maar met de basistechniek in de benen, was het nu tijd voor een tochtje door het pittoreske witte landschap. Een hoogtepunt in deze circa 13 km lange tocht was het beklimmen van een skischans. Na het bestijgen van tientallen traptreden, die de Noorse equipe in de zomer gebruikt als intervaltraining, was de beloning een schitterend uitzicht. Na de tocht en de lunch was er ook even tijd voor het opsnuiven van de Noorse cultuur in de stad Oslo.

In de avond stond er een ‘basic training’ op het programma. Na een pot trefbal om op te warmen begon het serieuze werk: een circuittraining met lichaamsgewicht. Na de inspannende dagen vroeg dit behoorlijk veel van de sporters. De beloofde sauna achteraf zorgde dan ook voor een extra stukje motivatie.

Hamar - 10 KM Biatlon

Op zaterdag gingen de sporters vroeg uit de veren voor een stevig ontbijt en de reis naar Hamar. Terwijl Sven Kramer zich aan het voorbereiden was op zijn 6e WK titel, was de CIOR-sportploeg zich fysiek en mentaal aan het voorbereiden op een 10KM Biatlonwedstrijd een stukje verderop.

De Biatlon werd georganiseerd door de NROF (Norwegian Reserve Officers Federation). Nadat iedereen een luchtdrukwapen had getest werden de latten zorgvuldig gewaxt en ondergebonden. Het juist verdelen van de energie en kracht in deze 10 km was moeilijk in te schatten, maar iedereen heeft gestreden zoals dit wordt verwacht van een penthatleet.

De Noorse organisatie was onder de indruk van de techniek en souplesse waarmee de Nederlanders door het Noorse landschap skieden. 10KM alles geven en vervolgens vijf treffers boeken bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Maar er zijn uitstekende prestaties geleverd! Na de wedstrijd was er voor eenieder nog een Noors presentje. Hiermee was het sportieve programma voor de meesten afgesloten. De ontvangst en de gastvrijheid van de organisatie en Luitenant Sandnes waren hartverwarmend.