Wedstrijden

Wat is CIOR?

Het staat voor Confédération Interalliée des Officiers de Réserve (CIOR). Het is een internationaal verband van reserve-officieren. Ontstaan uit een klein aantal deelnemende landen is het uitgegroeid tot een NAVO-breed orgaan, aangevuld met een aantal gastlanden, zoals Zuid-Afrika. Het CIOR onderneemt een breed scala aan activiteiten die het reserve personeel betreffen. In dat kader vindt er altijd een wintermeeting plaats in Brussel en een zomercongres in een van de deelnemende landen. Tijdens het zomercongres wordt ook de internationale militaire competitie gehouden in één van de deelnemende landen. Blijft op de hoogte via de officiële website van de Interallied Confederation of Reserve Officers.

Wat is die militaire competitie?

In teams van 3 personen wordt deelgenomen aan de Militaire Competitie. Deze wedstrijd is vergelijkbaar met de internationale (CISM) vijfkamp en de Nederlandse Militaire Vijfkamp (MVK), maar doet een groter beroep op militaire vaardigheden. Zij bestaat uit de volgende onderdelen:

Schietproef

1) Pistoolschieten op 25 meter. Zowel een precisieproef (9 schoten op een puntenschijf) als een snelvuurproef (9 schoten op 3 kopschijven), uitgevoerd met het standaardwapen van het organiserende land.

2) Geweerschieten op 200 meter. Zowel een precisieproef (zie pistoolschieten) in 5 minuten als een snelvuurproef in 1 minuut. Beiden uitgevoerd met het standaardwapen van het organiserende land.

Hindernisbaanproef

Internationale hindernisbaan (500 meter, 20 hindernissen) in militair tenue.

Zwemproef

Zwemhindernisbaan (50 meter, 5 hindernissen) in militair tenue, zonder schoeisel.

Kaartlezen

Een oriëntering in militair tenue, van ongeveer 2 uur. In deze oriëntering zijn opgenomen de onderdelen map reading, afstandsschatten en handgranaatwerpen. Regelmatig (maar niet verplicht) worden zij aangevuld met roeien, fietsen of bijvoorbeeld klimmen.

Teamprestatie

Bij het schieten worden de individuele prestaties bij elkaar opgeteld. De overige 3 onderdelen worden als team uitgevoerd waarbij de laatste deelnemer steeds de eindtijd bepaalt. Aan de hand van de prestaties worden wedstrijdpunten gegeven, het team met de meeste punten wint.

Wat is ons basis uitgangspunt?

Deelname aan het NMK MVK (Militaire Vijfkamp) is verplicht voor personen die mee willen naar de CIOR Militaire Competitie, maar dient tevens als middel om eventueel te voldoen aan het aanvangsnivo.

De wedstrijd bestaat uit:

  • Schietproef, pistool of geweer
  • Handgranaat werpen
  • Hindernisbaan
  • Zwemhindernisbaan
  • Veldloop 8 km (4km voor dames)

Wie kunnen er meedoen aan de CIOR Militaire Competitie?

De deelname aan de Cior Militaire Competitie stond enkel open voor reserve officieren met een status als actieve reservist. Echter, in 2011 is internationaal afgesproken dat deelname aan de wedstrijd open staat voor alle reserve-militairen, dus ook onderofficieren en manschappen. Voorwaarde is dat bij de wedstrijd elk team geleid wordt door tenminste één onderofficier. Een team bestaande uit slechts officieren (zoals het vanouds was) zal internationaal nog steeds veel voorkomen, maar het is dus geen vereiste meer.

Trainingen

Elke maand wordt er een centrale training gegeven. Deelname aan de centrale trainingen en begeleiding is mogelijk voor al het actieve reservepersoneel. De periode van instappen/uitproberen is in de maanden oktober tot en met december mogelijk. Hierbij is de uitgangspositie dat er drie maal vrijblijvend meegetraind mag worden, waarna er wordt besloten of men verder mee wil trainen. Daarnaast wordt er door de teamleiding bekeken of men het benodigde aanvangsniveau heeft om mee te trainen.

Het aanvangsniveau is als volgt vastgesteld:

www.cior.net

p.s.: Indien erop slechts een enkel onderdeel niet voldaan wordt en de teamleiding ziet trainingsgroei mogelijkheden, dan is dit geen probleem.