CIOR MilComp 2015 Shumen (Bulgarije)

Post date: Aug 17, 2015 8:31:08 PM

Jaarlijks organiseert het CIOR haar zomercongres. Dit congres bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er een medisch congres (CIOMR), een congres voor jonge reserve officieren (YROW) en de militaire competitie (MilComp).

Dit jaar werd het zomercongres gehouden in Bulgarije (Sofia), de MilComp moest uitwijken naar Shumen.

Nederland werd dit jaar in de MilComp vertegenwoordigd door twee herenteams en één damesteam. Op zaterdagochtend 01 augustus vertrok de delegatie per vliegtuig van Eindhoven naar Sofia, om van daaruit zes uur met de bus naar Shumen gereden te worden.

Teamindelingen

NLD1:

  • ELnt Niek (NatRes 20A)
  • Kpl Roy (NatRes 30B)
  • Sld1 Bas (NatRes 20A)

NLD2:

  • Kpl Eslin (NatRes 30B),
  • Sld1 Helen (NatRes 30C)
  • Sld1 Marijke (NatRes 10C)

NLD3:

  • Sgtmarnalg de Jager,
  • Sgtmarnalg Visser
  • Kpl Donders (NatRes 30C)

Aanloop naar competitie

Iedere maand trainen de atleten gezamenlijk in Oirschot, specifiek ter voorbereiding op deze MilComp. De onderdelen van deze MilComp staan voorgeschreven en zijn ieder jaar het zelfde.

Tot dit jaar. Het aanvankelijk gekozen gastland, USA, heeft wegens uiteenlopende redenen het congres niet kunnen organiseren. Bulgarije heeft in mei dit jaar de organisatie toegewezen gekregen. Waar normaliter het gastland één jaar de tijd heeft om het congres te organiseren, hebben de Bulgaren het moeten doen met een zeer krappe drie maanden.

Als bijkomende uitdaging beschikt het gastland niet over de voorschreven wedstrijd faciliteiten. Er was bijvoorbeeld geen landhindernisbaan, noch een zwemhindernisbaan.

Het beloofde op voorhand een uitdagende MilComp te worden waar niet alleen beroep zou worden gedaan op algemene- en specifieke fitheid, maar ook zeker op de adaptieve vaardigheden.

Competitie

Het feit dat de Bulgaren slechts drie maanden de tijd hadden voor het organiseren, baarde aanvankelijk enige zorgen. Al bij binnenkomst op de legering aldaar was direct duidelijk dat er kosten noch moeite waren gespaart: de prijskaartjes zaten nog aan de wc pot, de kitranden waren nog niet droog en de nieuw ingehangen deuren moesten nog recht gehangen worden.

Schieten Geweer & Pistool

Waar normaliter het geweerschieten bestaat uit precisievuur (200m, liggend vrije hand, puntenschijf, 9 patronen in 5 minuten) en snelvuur (200m, liggend vrije hand, 9 patronen in 35 seconden) hebben de Bulgaren besloten om het íets anders te doen:

  • 200m, liggend vrije hand, rompschijf, 5 patronen in 15 seconden
  • 200m, knielend vrije hand, rompschijf, 5 patronen in 20 seconden
  • 200m, staand vrije hand, rompschijf, 5 patronen in 25 seconden

Het verschieten van bovengenoemde oefening, met de AK-47 en mechanische richtmiddelen, bleek voor alle deelnemers een waardige uitdaging.

Het pistool schieten was wél conform de reguliere wedstrijd (precisie en snelvuur op 25 meter).

Helaas was er een enorme spreiding in de resultaten binnen het gehele deelnemersveld. Spijtig genoeg waren er meerdere deelnemers zonder enige treffer op het geweerschieten te boeken, helaas waren er deelnemers die onder de minimale punteneis schoten met het pistool schieten. Dat geeft toch blijk dat de Bulgaren een waardige vervanging hebben gekozen om de ‘normale’ proeven te vervangen.

De Nederlandse heren NLD3 hadden de hoogste Nederlandse klassering, namelijk overall 7e.

Hindernisbaan Land & water

Zoals eerder benoemd beschikkende Bulgaren niet over een (inter-) nationale hindernisbaan. Daarom heeft de organisatie besloten om een heuvelachtige parcours van 2,2 km uit te zetten, met diverse zelf opgebouwde hindernissen op de route.

Ook dit bleek een waardige vervanging van de land hiba, menige deelnemer heeft ‘met de teller in het rood’ gelopen.

De Nederlandse teams kenmerkte zich door het teamwork binnen de gelopen races. Men duwde/trok elkaar ‘tot het gaatje’, hierdoor kwamen alle drie de teams ieder in het bovenste segment van ieders klassement.

De zwemhiba vroeg enige flexibiliteit van de deelnemers. ‘Zwemmen met de riemen die je hebt’ want de zwemhiba was letterlijk ‘houtje – touwtje’ in elkaar geknoopt. Normaliter zwemmen de deelnemers dit onderdeel in GVT, ditmaal in zwemkleding. Desondanks waren de tijden op deze baan in zwemkleding toch langzamer dan op de normale baan in GVT. Ook deze baan bleek dus een waardige vervanging van relatief dezelfde zwaarte.

Ook hier hebben de Nederlandse teams zich prima gemanifesteerd, de beide herenteams zwommen overall binnen de top 10 – de dames binnen de top 3 in het vrouwen klassement.

Oriëntering

De oriëntering dient te worden gelopen in militair tenue en moet worden volbracht binnen 5 uur. Hemelsbreed was de oriëntering 13km lang.

Het bleek een zware beproeving voor de Nederlandse teams: een combinatie van de hitte en de hoogtemeters eiste zijn tol.

Het damesteam heeft zich hier uitmuntend weten te onderscheiden: vanwege hun strakke oriënteren waren zij dermate snel binnen, dat ze bij de eindklok de directe concurrenten opwachten. Na een zenuwslopend wachten van een goed uur zijn de dames van de 4e plaats, naar de zéér verdienstelijke 1e plaats in het vrouwen klassement geklommen! De dames Berben, Boterenbrood en Klaassen zijn voor de derde keer wereldkampioen van de vrouwen.

Het handgranaat werpen is jaren lang verwerkt in de oriëntering. Ook bij deze oefening hebben de Bulgaren voor vervanging gezorgd; precisie werpen op 30m (voor de vrouwen op 20m), met een gewicht iets zwaarder dan de Nederlandse werpgewichten, én met het wapen (AK47) in de hand.

De Nederlandse heren van team 3 hebben bijzonder goed geworpen en waren overall éérste.

Terugblik

Al met al kijken de atleten terug naar een turbulent kampioenschap. Aanvankelijk was er enige onduidelijkheid en bij een enkel onderdeel veranderde zelfs op de dag van afname het reglement. Optimaal voorbereiden zat er voor niemand in, dus het werd niet alleen een kampioenschap voor de best getrainde – maar ook zeker voor diegene die zich het beste kan aanpassen.

Niet alles was even strak georganiseerd. Gelukkig toonde de Bulgaren zich van hun beste kant, leerden snel en hebben ze het voor hen beste materiaal van stal gehaald.

Nederland heeft het met haar drie teams uitmuntend gedaan: de dames als team NLD2 zijn wereldkampioen categorie ‘female’, de heren van NLD1 zijn derde geworden in de ‘experienced’ categorie en de heren van NLD3 vielen in de ‘veteran’ categorie met de zesde plaats helaas buiten de prijzen.

CIOR MilComp 2016

Enthousiast geworden over de CIOR MilComp? Aarzel dan niet en kom zelf ervaren of de CIOR MilComp ploeg iets voor jou is! Geïnteresseerden zijn welkom om mee te trainen in oktober, november en december.