CIOR MilComp 2017 Praag (Tsjechië)
Post date: Oct 17, 2017 8:04:28 PM
29 juli - 4 augustus vond het WK CIOR Militaire Competitie (MilComp) plaats. De MilComp is onderdeel van het zomercongres van de CIOR en CIOMR organisatie. De Nederlandse delegatie bestaande uit 1 herenteam en 1 damesteam reisde zaterdag 29 juli af naar Praag. Het herenteam (NLD1) bestond uit reservisten Sld-1 Walter en Sld-1 Rutger van Delta compagnie van 20 NatresBat, Sld-1 Jacob. Het team werd ingedeeld in de 'novice' categorie, bestaande uit deelnemers die allemaal voor de 1e keer deelnamen. Sld-1 Samuel van de Alfa compagnie van 10 NatresBat was als reserve deelnemer mee en werd ingedeeld bij één van de internationale herenteams samen met een Zweed en een Deen.
Het damesteam (NLD2) bestond uit de ervaren Sld-1 Marijke van 10 NatresBat, Kap Evi en Ltz2oc Eva van de NLDA. Sgt-1 Dorrit van 30 NatresBat werd als reserve deelneemster ingedeeld bij een internationaal dames team met een Amerikaanse en een Britse dame. In totaal deden er 26 teams uit 9 verschillende landen mee, waaronder 5 internationale teams.
De Nederlandse ploeg, versterkt door sportinstructeur Elnt (BD) Jack, Head of Delegation Lkol Mark, schietcoach SM Martijn en coaches Sld-1 Helen en Sld-1 Jeroen, reisde zaterdag 29 juli af naar Praag, met als thuisbasis de Czech University of Life Sciences. Een dag eerder reisde Maj (BD) Winie samen met Jack en Jeroen naar Praag om de faciliteiten te verkennen. Winie had tijdens de MilComp de rol als Technical Delegate en was verantwoordelijk voor een goede verloop van de competitie en de verschillende rapportages. Daarnaast maakte Winie deel uit van de Technical Jury en heeft hij eerder dit jaar een voorverkenning gedaan in Tsjechië. Door het ontbreken van steun vanuit het Tsjechische Ministerie van Defensie was van te voren bekend dat de competitie niet volgens de gebruikelijke standaard plaats zou vinden. Daarom werd dit jaar een extra beroep op het aanpassingsvermogen van de deelnemers gedaan. De onderdelen hindernisbaan, zwem hindernisbaan en het schieten weken af van normaal.
Zondag verkende het team de hindernisbaan en in de middag was de officiële opening van het congres. Maandag begon de MilComp met de hindernisbaan en het granaat werpen. Na een bevlogen demonstatie van Jeroen mocht team INT1 met daarin Samuel de spits afbijten. Het team zette een prima tijd neer van 3:26,2 min. Team NLD1 was als 10e team aan de beurt. In de brandende zon (32 graden) wist het Nederlandse herenteam de beste tijd van de dag neer te zetten. Ook de score bij het granaat werpen was bovengemiddeld: een gedeelde 3e plaats. Een uitstekend begin voor het team in het algemene klassement en in het klassement van novice teams. De dames vielen met buitengewone kracht de hindernissen aan en werden 1e in de dames categorie.
Dinsdagochtend vertrokken de teams al vroeg naar de schietbaan voor het schieten met de Tsjechische wapens: geweer (cz 58) en pistool (cz 75). De locatie van de schietbaan en van de meeste andere onderdelen, was een oude Russische militaire basis, nu in particulier bezit, op een uur rijden van Praag. Op elk wapen moesten de teams twee proeven schieten. Een 9 patronen precisie en 9 patronen snelvuur. Twee dagen eerder hadden de deelnemers al de kans gekregen zich vertrouwd te maken met de wapens. Het schieten ging naar verwachting, met als uitblinker een individuele 8e plaats voor Sld-1 Walter Schep in het deelklassement van het schieten. Met temperaturen die opliepen tot 38 graden was het behoorlijk zweten. Gelukkig werd er goed voor de deelnemers en coaches gezorgd en was er voldoende water en eten aanwezig.
De verschillende schietoefeningen werden afgewisseld met de onderdelen afstand schatten en 'map reading'. Bij map reading kregen de teams 5 foto's van verschillende objecten in het terrein te zien, waarna ze 15 minuten de tijd kregen om de locatie van de objecten op een kaart in te tekenen. Bij afstand schatten moest er binnen 5 minuten de afstand van 5 objecten in het terrein zo nauwkeurig mogelijk worden geschat, waarbij de maximale afstand van een object 700 meter bedroeg. De 1e plaats van het internationale team van Dorrit en de 2e plaats van team NLD1 op deze onderdelen liet zien dat de afgesproken strategie de juiste was. Na een lange dag in de hitte bracht een heerlijke frisse duik in het zwembad enige verkoeling.
Op woensdag stond de zwem hindernisbaan (2 x 25 meter met verschillende hindernissen) op het programma. 's Ochtends kreeg elk team een oefen moment. ' s Middags was de wedstrijd, waarbij een zo snel mogelijke tijd moest worden neergezet. Samuel was met zijn internationale team als eerste aan de beurt en zette een puike tijd neer van 1:05 min. Dorrit deed daar met haar internationale team met een tijd van 1:00 min rond nog een schepje overheen. Het herenteam kwam met 1:01 min dicht in de buurt. Het damesteam trotseerde als 22e team het water en zette een 2e damestijd neer!
Woensdagavond begon de voorbereiding voor het programma van donderdag: de oriëntatieloop en een casus Combat Casualty Care (CCC, internationale variant van ZHKH). Deze casus vond voorafgaand aan de oriëntering plaats, waarbij elk teamlid een slachtoffer met vergelijkbare verwondingen moest behandelen. Elke deelnemer werd door een jurylid beoordeeld. Bij een goed resultaat was er een NAVO certificaat te verdienen. Van de 8 Nederlandse deelnemers hebben 6 het certificaat, een blijk van het op correcte en zorgvuldige wijze kunnen uitvoeren van levensreddende handelingen, behaald. Na de medische casus had elk team slechts 5 minuten rust, waarna de oriëntatieloop begon. In het heuvelachtige en bosrijke gebied rondom het oude militaire complex moesten de teams, gebruikmaken van 5 verschillende soorten kaarten en opdrachten, in totaal 22 posten zo snel mogelijk aanlopen. Elke deelnemer was verplicht het gevechtstenue van zijn/haar land te dragen, inclusief hoge schoenen. De oriëntering staat bekend als het fysiek zwaarste onderdeel van de competitie. Met de temperatuur nog steeds boven de 30 graden toonde het weer de teams geen genade. Gelukkig waren er onderweg twee waterpunten ingericht door de organisatie. Na een dikke 20 kilometer kwam, na 3 uur, als eerste Nederlander Samuel met zijn internationale team als eerste uit de bossen tevoorschijn. Gevolgd door de heren van NLD1, 19 minuten later. Na 4 uur wist het damesteam de finish te bereiken en binnen 5 uur vond ook het team van Dorrit de finish. Een flinke regenbui zorgde na afloop voor verkoeling onder de oververhitte en uitgeputte deelnemers. De snelste tijd werd door het Duitse veteranen team neergezet in 2 uur en 6 minuten.
Op de laatste competitie dag werd er door een Canadese juriste van de CIOR organisatie een lezing gegeven over 'Law of Armed Conflict' afgekort tot LoAC. Na de lezing werd een toets afgenomen waarbij de deelnemers wederom een NAVO certificaat konden bemachtigen. Nog vermoeid door de oriëntering poogden de Nederlanders hun aandacht bij de stof te houden wat resulteerde in een certificaat voor hen allemaal.
Vrijdagmorgen werd het eindklassement van de MilComp bekend gemaakt: het dames team heeft zilver in de ‘female’ categorie bemachtigd én is 2e in het CCC klassement geworden! Het heren team heeft met grote voorsprong het goud in de novice categorie binnengesleept en werd 1e in het gecombineerde klassement hindernisbaan en zwem hindernisbaan! Daarnaast pakte het internationale team van Dorrit de 3e plaats in de ‘female’ categorie en
de 2e plaats met de LoAC test. Onder luid applaus en met grote trots werden de prijzen vrijdagmiddag in een congreszaal van het hotel in ontvangst genomen.
Na een week vol met nieuwe ervaringen, ontmoetingen en internationale broederschap keerde de Nederlandse ploeg zaterdagochtend 5 augustus met een rugzak vol nieuwe kennis en met een zeer tevreden en voldaan gevoel weer huiswaarts.