CIOR MILComp 2019 (Estland)

De aan de NAVO gelieerde organisatie CIOR organiseert jaarlijks een militaire teamcompetitie voor reservisten en militairen in opleiding uit vele landen. De 2019-editie vond plaats van 4 t/m 10 augustus in Estland. Nederland verscheen aan de start met drie nationale teams en twee deelnemers binnen de samengestelde internationale teams. De Nederlandse reservisten lieten van zich horen met aansprekende resultaten, want zij ging allemaal naar huis met een medaille.

De eerste wedstrijddag opende met het onderdeel schieten. De geweerproef bestaat uit precisievuur met 9 patronen in 5 minuten op een puntenschijf en snelvuur met 9 patronen in één minuut op drie doelen. Het pistool schieten bestond ook uit precisievuur met 9 patronen in 2 series van één minuut. Het snelvuur pistool ook met 9 patronen verdeeld over 2 magazijnen maar dan in 35 seconden met een magazijnwissel.

Loop door moerasgebied

De tweede wedstrijddag bestond uit de zwem- en landhindernisbaan. Beide onderdelen worden als team tegelijk afgelegd. Dit geeft ook de gelegenheid om elkaar te helpen op de hindernissen, omdat de vertrouwde opstapjes hier niet aanwezig zijn. De tijd stopt op het moment dat de laatste deelnemer de finish heeft bereikt. Nederland blinkt al jaren uit op deze fysieke onderdelen. Voor de zwemhindernisbaan hebben twee Nederlandse teams de 1e en 2e plaats behaald.

De laatste wedstrijddag begon met een casus Combat Casualty Care in teamverband. Gedurende 14 minuten hadden de deelnemers de tijd om de slachtoffers te helpen volgens het C-ABCD protocol en af te sluiten met het doorgeven van de melding volgens de 9-liner. Daarna volgde de opdracht kaartlezen; vijf punten in het terrein moesten worden aangegeven op een stafkaart. De oriëntering van ongeveer 13 km was het grootste onderdeel van de dag. De teams kregen tien oriëntatiekaarten achter elkaar met posten die ze moesten aanlopen. Een groot gedeelte van de loop ging door lastig begaanbaar moerasgebied. Een aantal kaarten bleek erg moeilijk en veel teams behaalden daardoor weinig punten, maar de Nederlanders behaalden ook op deze dag mooie resultaten.

Internationale samenwerking

De internationale teams, die uit reservisten bestaat afkomstig uit verschillende landen, kennen elkaar niet en hebben van te voren ook nauwelijks met elkaar kunnen trainen. Daarnaast lopen ze soms tegen een taalbarrière aan omdat niet elke deelnemer goed Engels taal spreekt. Geweldig dat zij deze uitdaging samen met internationale collega reservisten zijn aangegaan.

De deelnemers aan de Cior Militaire Competitie ontvingen hun winnende medailles uit handen van de minister president van Estland. De resultaten:

Team NLD1: 1e plaats Novice categorie

Team NLD3: 1e plaats Combat Casualty Care

Team NLD2: 2e plaats Experience categorie

Team INT1: 2e plaats Internationale categorie

Team INT3: 3e plaats Internationale categorie